Aromatherapy

Ароматерапия

Какво е ароматерапия ?

    Един от най-древните методи познати на човечеството за поддържане на здравето чрез натурални методи.
    Ароматерапията е дял от алтернативната медицина, който използва естествените аромати на растенията за облекчение и/или лечение на различни болестни състояния. Натуралните масла могат да се извличат от различни части на растенията като цветове, листа, корени, стъбла, кора.

История

    Използването на етерични масла за терапевтични, духовни, хигиенни и ритуални цели датира от редица древни цивилизации, включително и от китайските, индийските, египетските, гръцките и римските, които ги използвали в козметиката, като парфюми и лекарства.
    Лечебните свойства на растителните масла са описани от Диоскорид в неговата книга De Materia Medica, написана през 1 век. Дестилирани етерични масла били използвани като лекарства след изобретяването на дестилацията като процес през 11 век, когато Авицена изолирал етерични масла, използвайки парна дестилация.
    Около 1907 г. концепцията за ароматерапия била за първи път повдигната от малък брой европейски учени и лекари. През 1937 г. думата първо се появява в печатното издание във френска книга, посветена по този въпрос: Aromathérapie: Les Huiles Essentielles, Hormones Végétales от Рене Маурис Гатефос. Английския вариант на книгата е публикуван през 1933.
     През 1928 г. получава изгаряния по лицето и ръцете след експлозия в лабораторията, в която работи. Той започва да лекува раните си с лавандулово масло. След като проучва мощното лечебно действие на това растение, той обръща внимание и на действието на други етерични масла върху човешкия организъм.
     Френският хирург Жан Валне е пионер в лекарствената употреба на етерични масла, които той използва като антисептици в лечението на ранени войници по време на Втората световна война.

Приложение

    Етеричните масла намират широко приложение за профилактика на различни заболявания. Доказана е стимулиращата функция, която оказват на мозъка – те повишават когнитивните функции и подобряват настроението. Ароматерапията се прилага още за лечение на скованост в мускулите, кожни раздразнения, главоболие, проблеми със сексуалната функция, нарушения в съня, стрес, страхови състояния, депресия и други нервни разстройства.
    Етеричните масла притежават доказани противобактериални и противовирусни заболявания и затова употребата им е препоръчителна при лечение на различни инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път. Някои от маслата дори са способни да понижат количеството на Micrococcus luteus до 82%, Pseudomonas aeruginosa до 96% и на Staphylococcus aureus до 44%.
    Действието на маслата се обяснява с носната лигавица, която участва в обонянието на човек чрез изпращане на нервни импулси до лимбичната система, където се обработва информацията, получена от лигавицата на носа чрез обонятелните нерви. Тъй като всеки човек има различно обоняние и различни представи за възприетия мирис, ароматерапията също действа индивидуално на различните хора.

Етеричните масла могат да се въвеждат в организма чрез различни начини.
Най-разпространените сред тях са:

Масаж на тялото

    Етеричните масла биват втривани върху кожата чрез масажни движения. Чрез този метод те бързо попадат в кръвоносната система и оказват цялостно благоприятно действие върху функциите на организма. Специално създадени са масла, предназначени за локално приложение върху участъци, засегнати от стрии, целулит, както и при затлъстяване.

 

Инхалиране

    Инхалирането, или вдишването, е друг начин на въвеждане на маслата в организма. Това се осъществява чрез горните дихателни пътища и се прилага в случаите, в които маслата се намират в летливо състояние. Подходящо е при различни инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път като грип, а също така и при ларингит, бронхит, фарингит.

 

Маска за коса

   Този метод на приложение на етеричните масла се използва преди всичко за разкрасителни процедури. Маслото се втрива във върховете на косата при чест цъфтеж или в нейните корени чрез нежни масажни движения, когато тя е изтощена, без блясък и обем, омазнена, изсушена или при различни проблеми със скалпа.

 

Балсам за лице

    Маслата от арган, лавандула, роза, салвия и други растения се използват за хидратиране, подхранване, подмладяване, освежаване и подобряване на еластичността на кожата на лицето. Могат да се нанасят по 3 – 4 и повече пъти в денонощието. Освен за разкрасяване, маслата могат да се прилагат и при лечение на различни кожни проблеми като екзема, брадавици, белези, рани, обриви, синини.

 

Масаж на ходила

    Маслата се прилагат при хронична умора на крайниците, образуване на отоци в тях или наличие на разширени вени. Те подобряват периферното кръвообращение в ходилата и облекчават болката. Доказан е и техния дезодориращ ефект, поради което се използват масово за премахване на неприятния мирис от крайниците.

 

Масаж в областта на слепоочието

   Прилага се за лечение на депресия, стрес, апатия, отпадналост и изтощение.

 

Ароматни вани

   Разтворени във вана, етеричните масла проникват през кожата и достигат до кръвообращението и лимфата. Те подобряват функционалното състояние на системите в организма, повишават вътреклетъчния метаболизъм и стимулират устойчивостта към вредни влияния на околната среда. Инхалираните ароматни изпарения благоприятстват функцията на централната нервна система и имат психотерапевтичен ефект.

Натурални соеви свещи

    Натуралните соеви свещи могат да допринесат за лечение на депресия, стрес, апатия, отпадналост и изтощение. Спомагат а отпускане на сетивата и релаксиране.
Ние от Lightmywax се стараем чрез ръчно изработените си продукти да предоставим 100% натурални продукти с високо качество за един по-спокоен и красив живот.

СЕРУМ ЗА ТЯЛО

     Винаги съм търсила продукт, който да задоволи изцяло нуждите ми, за грижа за кожата.
Кожата ми понякога е суха, понякога мазна.
Според сезоните и климата и кожата ми мени настроенията си.
Именно вдъхновена от този мой приоритет "Грижа за кожата",
през последните 10/12 години съм в процес на търсене на най-подходящият продукт,
затова и взех решение вместо да го търся, да го създам!
Според специфична грижа за всяка кожа,
изработвам рецепти с най-подходящите продукти!
Уверявам всяка една дама, както и господин,
че няма да има по съвършена грижа за кожата Ви от този продукт!
Изключително нежен с кожата, от 100% натурални съставки!

 

Заключение

     Ароматерапията е естествен и неинвазивен дар на природата за хората.
Този вид терапия регулира физиологичните, духовните и психологическите нива. Тя може да се нарече превантивна, но и може да се използва при остри и хронични стадии на заболяването.
     Ароматерапият апредлага разнообразни начини за подобряване на ежедневието и благосъстоянието ни.
Независимо дали търсите начин за справяне със стреса или просто искате да добавите малко аромат в ежедневието си, нашите продукти могат да бъдат незаменима част от този процес.

 

 

 

Използвани материали: Ароматерапия – Уикипедия (wikipedia.org)

 



Back to blog

Leave a comment